de beste uitvoeringen van de Matthäus-Passion in oude kerken

Reinhard Keiser – Brockes-passie

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Reinhard Keiser – Brockes-passie

“De teksten van Brockes en de muziek van Keiser spreken rechtstreeks tot het hart.”

Barthold Heinrich Brockes, dichter uit Hamburg, schreef in 1712 een meesterlijk libretto over het lijden en sterven van Christus. Veel componisten gebruikten het als basis voor hun passieconcerten.

Het Apollo Ensemble gaat, samen met een achttal vocalisten, vanaf vrijdag 17 maart 2023 op tournee door Nederland met de Brockes-Passie van de relatief onbekende Duitse componist en operaproducent Reinhard Keiser (1674-1739).

De in Hamburg woonachtige Reinhard Keiser was de allereerste die het libretto van zijn stadgenoot Brockes van muziek voorzag. Hij bracht het op de planken in samenwerking met de Duitse dichter zelf. Sterker nog: de eerste uitvoeringen vonden plaats bij Brockes thuis. De tekst met al zijn dramatische en beeldende passages was koren op de molen van de componist die een voorliefde had voor muziektheater. Hij wist precies hoe hij het publiek kon boeien en vasthouden.

De afgelopen jaren stonden de Brockes-passies van Händel en Telemann en de Johannes-passie van Bach (sterk beïnvloed door Brockes) op het programma. Uitvoeringen van de Brockes-passies door het Apollo Ensemble zijn de afgelopen jaren in ruim dertig landen in Europa, Noord-Amerika en Azië op televisie uitgezonden.

Uitvoerenden:

Apollo Ensemble o.l.v. David Rabinovich,

Renate Arends en Elvire Beekhuizen - sopraan

Eske Tibben en Lisa de Feyter - alt

Camilo Delgado Diaz en Pablo Gregorian - tenor

Michiel Meijer en Robbert Muuse - bas

Programma:

Reinhard Keiser (1674-1739) – Brockes-passie

Impressie op YouTube


PHP 5.6.40

Data en locaties

Kies een datum om kaarten te reserveren.


Brockes-passie Barok Apollo Ensemble Reinhard Keiser Passieconcerten

Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble speelt muziek uit de periode van 1600 tot 1850, van barok tot vroege romantiek. Het maakt daarbij gebruik van historische instrumenten. Het ensemble, bestaande uit professionele musici die op topniveau actief zijn, brengt de schoonheid van deze muziek over op een zo breed mogelijk publiek.


Uitgelicht