de beste uitvoeringen van de Matthäus-Passion in oude kerken

Nieuwe Philharmonie Utrecht: Matthäus Passion J.S. Bach

Rhenen, Cunerakerk, vrijdag 11 april 2025, 19:30 - 22:15 uur

Info
Tickets
Contact

De intieme Matthäus Passion 2024 door Johannes Leertouwer.

Tien jaar geleden begonnen we met een nieuw soort Matthäus Passion: twee orkesten met daarvoor 10 zangers, direct tegenover het publiek. De 10 zangers vormen ook het koor en er staat geen dirigent in beeld. Het collectief vertelt het verhaal rechtstreeks aan u, het publiek. De ervaring is indringend en ontroerend.

De dirigent staat niet in beeld, maar is er natuurlijk wel… er zijn er zelfs meerdere. Als artistiek leider deel ik mijn visie op de muziek tijdens de repetities met alle musici. In de aria’s dirigeren telkens andere zangers en instrumentalisten. Ik sta zelf midden in het ensemble en dirigeer waar nodig, niet met een stokje maar met m’n ogen, soms m’n wenkbrauwen en vooral met mijn viool.

Het publiek en de recensenten waren – en zijn nog steeds – enthousiast. Elk jaar reageren bezoekers dankbaar en vaak zelfs ontroerd. Enkele jaren geleden schreef NRC: “Leertouwers intieme Matthäus is een toonbeeld van elegantie en intimiteit.”

Video playlist


Bach: Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion (BWV 244) is één van de bekendste werken van Johann Sebastian Bach. Het bezingt het evangelie volgens Mattheus en wordt sinds 1727 elk jaar rond pasen uitgevoerd. Ook uitvoeringen van de Johannes-Passion worden hier vermeld.Uitgelicht

Julien Libeer – pianorecital

Een pianorecital met een kristalheldere helderheid en intense expressie - Julien Libeer in concert bij Klassiek aan de Rijn, op zaterdag 20 april.

Francesca Ajossa - orgel

Niet zomaar studeerde zij tot tweemaal toe 'cum laude' af - een heuse virtuoos op het orgelklavier

Rik Melissant - orgel

Als actief concertorganist won hij vijf eerste prijzen op o.a. internationale orgelconcoursen. Vanavond bespeelt hij het orgel van de Cunerakerk.

Sander van den Houten - orgel

De organist van het beroemde Bätz-orgel in de Evangelisch-Lutherse Kerk Den Haag is op bezoek in de Cunerakerk

Diederik Blankesteijn - orgel

Diederik Blankesteijn bespeelt het orgel in de Cunerakerk in Rhenen

Arthur en Lucas Jussen - broers en pianisten van wereldklasse

You realise that this is not usual. This is not just two good pianists playing together – Sir Neville Marriner

Le Nuove Musiche

De mooiste madrigalen van Claudio Monteverdi... Italiaanse vroege barok op z'n best

Nederlandse Bachvereniging: Weihnachtsoratorium J.S. Bach

Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage!... een uitbundige Kerst met het Weihnachtsoratorium

Van Baerle Trio

Muziek uit de Van Baerlestraat in Amsterdam!

Isabelle van Keulen Ensemble

Met haar uitdagende Tango Nuevo programmering is Isabelle een niet meer weg te denken onderdeel van de internationale concertpodia en festivals

Klassiek aan de Rijn - Rhenen

Met groot genoegen presenteert Klassiek aan de Rijn haar concertserie! Maandelijks zullen er weer muzikale pareltjes van topmusici uit binnen- en buitenland te beluisteren zijn, en dat alles in de historische en sfeervolle Cunerakerk met haar schitterende akoestiek! Deze 600 jaar oude kerk is welhaast hét perfecte decor voor klassieke concerten. De geschiedenis omhelst als het ware de cultuur tijdens de concerten. Muziek zegt alles. Onze musici vertellen met muziek. Kom luisteren naar hun schitterende verhalen. U bent van harte welkom om dat mee te beleven. Entreeprijzen zijn inclusief pauzedrankje (uitgezonderd gratis concerten en jongeren t/m 18 jaar) en programmaboekje.


Algemene voorwaarden en Privacy statement • KVK 30196833