de beste uitvoeringen van de Matthäus-Passion in oude kerken

Bach : Johannes Passion - Nieuw Bach Ensemble

Utrecht, Geertekerk, dinsdag 4 april 2023, 20:00 - 22:30 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Nieuw Bach Ensemble voor nieuwe data.

Info

Na twee Covid-onderbrekingen en de zeer succesvolle benefiet-uitvoering (t.b.v. Oekraïne) van Bachs Johannes-Passion op Witte Donderdag 2022 in de Amersfoortste Joriskerk is het Nieuw Bach Ensemble zeer gelukkig om de traditie van drie Johannes-uitvoeringen weer op te kunnen pakken.

Om deze geweldige muziek te kunnen uitvoeren met dezelfde instrumenten als Bach zelf gebruikte, werkt het NwBE in 2023 opnieuw samen met het barokorkest Collegium Delft.

Zo komen we dicht bij de bron, met behoud van wat de uitvoeringen altijd al zo bijzonder maakte: de spanning in het verhaal, met oog voor het detail, en de markante dubbelrol van het koor: als ‘volk’ in het Bijbelverhaal én als vertolker van de indrukwekkende koralen die de reflectie van de geloofsgemeenschap tot uitdrukking brengen.

Ook zal het bijzondere ‘Monteverdi-orgel’ weer bij de uitvoeringen worden ingezet. Dit organo di legno (orgel met uitsluitend houten pijpen) is op initiatief van Krijn Koetsveld – en gesteund door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds als opdrachtgever en eigenaar van het orgel – gebouwd door de firma Klop in Garderen naar een ontwerp van de Italiaanse klavierspeler Michele Barchi, die ook tekende voor de sublieme barokke beschilderingen van de orgelkast. Het instrument treft tegelijkertijd oog en oor: het is een fantastische blikvanger en valt ook op door de ‘suave’ (lieflijke) en tegelijk sprekende klank, dankzij de bouw en de maatvoering van de pijpen die gemaakt zijn van Italiaans cipressenhout.